zondag 18 juni 2017

Bezige bijtjes

Deze week kreeg ik van meerdere mensen de eindeschooljaar vragen/ "statements" En al aan het aftellen?"  "T'is niet lang meer he.  " Bijna vakantie. ...

En elke keer dacht ik: mijn hoofd zit nog niet in vakantie stemming hoor! (Oke in het weekend lekker ontspannend in kano, tent, bbq of feestje wel natuurlijk)

Maar in de week: Business as usual
En wat voor een betrokkenheid...

Maandag morgen stond er een muziek doosje ( de lente van vivaldi) in de kring... Euh? wat doet dit hier?
Wie draait er aan het hendeltje? Ooo mooi.(werd er gefluisterd)... we genieten van de muziek, maar hoorden plots een heel luid een gezoem uit de kast?
Buzz het bezig bijtje, was op zoek naar lekkere bloemen en hoorde deze prachtige muziek daarom kwam ze even binnen gevlogen. Ze vroeg of wij allemaal zussen van elkaar waren? Ze vond het echt gek dat wij zo weinig zussen hebben. En sommige kinderen moesten hun kamer nooit opruimen? Weet je het werkje dat bijen nadat ze geboren zijn? ...
Zij vertelde over haar bijenkast en zijn mama (de koningin), haar duizenden zussen ( werksters) en honderd jongens bijen ( darren). (of zoals werd opgemerkt: de jongens zijn de luiers ;) )
Het boek: Ben jij een bij? werd er bij gehaald en zo kwamen we tot de vergelijking mens en bij.

We schilderden met de kleuren zwart en geel : bijen natuurlijk :)


We maakten rolletjes met plasticine.

steekparels en woordkaarten voor de oudste.
Een versje, een dansje... en bijen spelletjes, bijenpuzzels, bijenboeken, bijenverteltafel, bloemen spel en bloemenparels..


Van een vliegende start gesproken.

Dinsdag kwam juf Christine en hoorde de kinderen en bezig bijtje vertellen over het bijenleven.
Ze kon het niet geloven dat wij meer wisten als bijen. Amber en Aster hebben een imker in de familie en brachten al een deel van een bijenkast, een raam en bijenwas mee..
Maar juf Christine had toch nog vragen die begonnen met hoe? ..
Geen nood, wij gingen net vandaag ook op bezoek bij een imker.
En eigenlijk is het niet zomaar een, Ludwig had een buiten schooltje gemaakt.. onze komst was voorzien,14 stoelen rond een tafel met imker en bijen materiaal.
We luisterden, hoorden oude en nieuwe info... Kregen de bijen echt aan het werk te zien.. FASCINEREND!
Niemand was bang, want wij kenden bezig bijtje :)In de nm gingen we aan de slag om bijtjes te worden: verkleedspullen en zelf een bijenkroon maken..

Woensdag:
Pipetten, pincetten, honingraten (als er een oprit bij een juf wordt gelegd wordt er niets weggegooid ;) ) en vele klein materiaal.
  1 ei= 1 bij..
of zelf tellen en ontdekken wat je allemaal kan?
Zaalig toch?
 

misschien gaat het gemakkelijker met een lepel?


of hoe werkt een pincet?teamwork!


Honingraten tekenen en meten was dan meer voor de grote. Wat een moeilijke vormen..
Donderdag :
Bezig bijtje werd zoals elke dag wakker gemaakt door het orgeltje. Ze had heerlijk geslapen in bijenkorf (samen met de vele maya knuffels) maar voelde toch dat haar huisje te klein werd.. Waarom geen groter maken?
Wie helpt er mee? Aan de slag met houten blokken voor die bijenkast.. (hier de foto's van de bijenkasten de week door)Gust, Helena en Hannelore wouden echt een bijenkast in de zandbak maken :) met water en modder..
In de namiddag hoorde we plots heel luid een zoemend geluid.. Bezig bijtje verstopte zich snel... maar te laat.. De koningin stond plots in het midden van onze klas!
Wel wel wel! Buzz, bezig bij.. al 4 dagen was jij niet aan het werk in de bijenkast?
Euh neen, de kinderen wouden zoveel leren over bijen... dat ik hier zoveel werk had..
Oef gelukkig was de koningin niet boos en prikte ze niet in rond. Maar ze wou buzz echt terug in haar kast.
Ooo neen!! Buzz moet bij ons blijven!! Ongeloof en tumult (ze zouden aan buzz willen trekken) maar buzz kalmeerde.. Sorry mensenvrienden, ik heb echt belangrijke taken... mss maak ik wel appeltjes voor jullie in de herfst? Of komkommers of aardbeien of... proef jij binnenkort mijn honing?

We beseften dat we buzz moesten laten vliegen.. .
Gelukkig niet met lege handen..
We kregen een koninklijke bijenstempel van de konigin en een nieuw muziekdoosje van een dansende buzz en lieveheerstbeestje.
Daag bijtje.. kom zeker op bezoek!! werd er geroepen..
Wat hadden we graag een bij in onze klas..
Waarop de juf zei: Maar ik ben ook blij met jou erBIJ! ... maar net zoals die ene keer dat Aster vertelde over zijn droom met Lobke , lachten ze niet met mijn commentaar "oei Aster je had een echte nachtmerrie."Juf Els

Geen opmerkingen:

Een reactie posten