zaterdag 21 december 2013

Prettige feesten!

Eerst leren we over licht en donker.

Veel brachten een lichtje mee... dat was handig, want het licht was uit en zo konden we onze kalenders zien. We namen spontaan waar, wie er een groot, klein of muzikaal lichtje had.
Daarna gingen we onze zaklampen beter bekijken... hoe werkte ze? Moesten we blijven drukken op een knopje om licht te zien? Werkte ze met batterijen of moesten we zoals die van Yanaika en Daan zelf energie opwekken?  Kaat had een lampje met 3 verschillende lichtjes in. Juf hoe werkt dat dan???
Dat moest ik ook eens beter bekijken ;) Met het rode aanduidlampje speelde ik tikkertje in de kring. Plezier! En toen ik vroeg of ze het lichtje terug bij mij konden brengen, werden ze pas inventief. Handen grepen het licht, maar het lukte niet..
Stil zitten Aline! riep Daan, neen we moeten allemaal stil zijn! voegde Lore eraan toe...
Het lukte niemand om het lichtje in de hun handen te nemen en terug aan mij te bezorgen...
Tot Cheyenne vroeg: juf schijn het lichtje eens op mijn buik. En toen ik dat deed, kwam ze zachtjes dichterbij... Hehe zo dat lichtje zat weer in de zaklamp.

Waarom hebben we een zaklamp nodig?  Om te kamperen, zei Victor en ik zei: goed we maken een kampeerhoek.

Vragen waar ook altijd gevatte kleuter antwoorden op volgen:
Was er altijd al licht?
Als het pikkedonker is en niemand ziet je staan.. ben je er dan nog?
We ontdekten verder in de donkere hoek en de kampeerhoek.
Juf haalde haar ontdekdoos elektriciteit en kijkdozen boven.

Voor de middag speelde ik een schimmenspel. En daarna keken we naar schaduwen. Dit gesprekje was ook weer super..
Schaduwen werden groter en dansten... dat konden we allemaal verklaren... maar waar die schaduw naartoe ging, wanneer de zaklamp uit gaat... dat was moeilijk.
Amèlie zei: eigenlijk zijn schaduwen fantasie en Victor dacht dat de schaduw in de zaklamp zat. Dus haalde ik alles uit elkaar.. Neen geen schaduw te vinden. Toen ik vertelde dat we licht nodig hebben om schaduwen te maken, vulde Victor me aan... De volgende keer vinden we hem wel hoor juf!
Van al die uitspraken vandaag werd ik blijgezind...
Gelukkige waren er 2 juffen op dinsdag want de kerstboom werd binnengebracht. Sparregeur en kriebels werden waargenomen.

 
Schilderen met takken, schilderen van de kerstkegel, driehoeken en kerstbomen op het krijtbord en met de logiblokken van de Sint werden er ook abstracte kerstkunst gemaakt.

Woensdag werden de slingers in de boom gehangen, zelf een slinger maken is nog leuker (cd kleuterdans 3)

Donderdag waren er kerstballen in alle maten en materialen
 
In de namiddag aan de slag met onze giraffen. Een ontwerp met potloodlijnen voor onze kerstkaart. Extra aandacht voor zit en schrijfhouding... En dit zijn de resultaten.


 
 
Vrijdag stond er een hele doos met kaarsen in de klas.. Ze werden besproken maar het fijnste was het uitblazen zelf.
Muisjes maakte een vuurwerkkaart met ecoline en rietjes en de leeuwen mochten kaarsvet laten druppelen op hun kerstkaart.. waar er daarna ook met ecoline werd getoverd.
 
 


 
 
De aftelkalender zegt: nog 6 keer slapen en het is kerstfeest in onze klas...

Week 2: Er liggen al enkel pakjes onder onze boom... We leren zelf pakjes inpakken en knutselen verder aan onze kerstboom met ster.  De giraffen werden uitgedaagd om de grote kerstpuzzel te maken.
 

Dinsdag gaan we een vm sporten. Ik vraag aan juf Katleen de foto's.. want gesport dat hebben we!

Woensdag zetten we een stalletje onder onze boom en vertelde ik het kerstverhaal. De rollen voor het toneeltje van vrijdag werden verdeeld en de kleuters speelden het verhaal na. 
Donderdag kon ik er niet meer van tussen uit :) Al 9 dagen waren we in de ban van 'de kerstboom van lotje' niet alleen om het leuke verhaal maar vooral omdat lotje koekjes in haar boom hangt. JUF WIJ WILLEN DAT OOK! Waarop ik zei: ja dat zou leuk zijn maar weet je wat wij allemaal nog moeten doen voor de vakantie?? Een kerstboom knutselen, een kerstkaart maken, onze nieuwjaarsbrieven leren, ... dat is een heleboel, maar als alles op tijd klaar is... dan bakken we koekjes...
Extra gemotiveerd! En een serieuze deadline voor mij. Maar het lukte ons! Het lukte alleen mij niet om alles mee te brengen, gelukkig was mama Tine redder in nood. :) Ze bracht ons heerlijke koekjesdeeg en uitsteekfoto's. (en bakplaten)

Piep piep wie bracht ons ook een bezoekje?
Nieuw muisje Maurane . Wat een flinke zus heeft Aline!
Ik zet een welkomkrukje klaar na de vakantie voor haar. Mama Wendy leerde ons ondertussen om een kerstboom te maken met de mozaikjes. Een ware hype in de namiddag :)  Dus werden er ook kerstbomen met duplo's gebouwd.
 
 
 
 
 
 
Vrijdag was het dan zover... KERSTFEEST... Na zolang aftellen... Maria en Jozef telden de uren af om hun toneeltje te spelen.. Maar eerst moesten we de koekjes in de boom hangen. :)

 
En daarna op algemene vraag van vele mama's :)

Probeer ik hier nu al 5 keer het filmpje te uploaden.. ik probeer dus in een nieuw bericht opnieuw. Maar dat belet met niet om jullie alvast een prettige feestvakantie te wensen. Tot in 2014!

 Juf Els


Geen opmerkingen:

Een reactie posten